Sjukgymnastik - Massor med information om Sjukgymnastik
Konflikter inom sjukgymnastik

Konflikter inom sjukgymnastik

Sjukgymnastiken har genomåren kantats av konflikter eller att andra professioner och yrkeskategorier har inkräktat på sjukgymnastikens område.

Sjukgymnastik och läkekonst

Från 1830-talet var det flera läkare som började praktisera sjukgymnastik baserat på deras egna idéer om sjukgymnastik. Detta opinerad sig dåtidens sjukgymnaster mot kraftigt och denna konflikt pågick fram till mitten av 1860-talet då det beslutades att Gymnastiska CentralInstitutet, CGI, skulle vara det institut som utbildar inom sjukgymnastik.Sjukgymnaster och Naprapater

Sjukgymnaster och Naprapater

Naprapater kan ibland behandla samma typer av åkommor som sjukgymnaster och även använder sig av massage av muskler och töjning av leder. Nu har det beslutats att naprapatutbildningen och utbildningen till sjukgymnast ska likriktas och i mångt och mycket innehålla samma grundläggande moment.

Sjukgymnastik => Fysiologer

Benämningen sjukgymnast är ur ett internationellt perspektiv missvisande och debatten har gått het under flera år vad de som arbetar med sjukgymnastik egentligen ska heta. Det som nu är beslutat är att sjukgymnaster ska kallas fysioterapeuter från och med 2014-01-01.